SANGATH BV DOSHI CASE STUDY

The facades are covered with tiles or cement and plaster. Natural light filters into the interior spaces during the day, while the moon is reflected in ponds and around the porcelain tile overnight. Thaltej Road, Ahmedabad Client: The decor is based on building materials, with the exhibition of prints formwork in concrete ceilings, contrasting with the soft and smooth concrete floor rust colored red. To find out more, including how to control cookies, see here: Balkrishna Doshi Period of construction: This site uses cookies.

In the entrance courtyard fountain surrounded by dividing pools are located at ground level and landscaped terraces. A work of art stands on its own merits and Sangath possesses that indefinable quality of authenticity. A warren of interiors derived from the traditional Indian city, it is also influenced by sources as diverse as Louis I. The facades are covered with tiles or cement and plaster. You are commenting using your WordPress. The Sangath complex was built on the periphery of Ahmedabad , Drive-in Road, also known as Karnavati or Amdavad, the largest city and capital of the state of Gujarat, India. The general form exaggerate the details of nature with its rolling hills, spaces such as caves, terraced land and water channels with reflective surfaces, which recall the Salk Institute of Louis Khan.

A work of art stands on its own merits and Sangath possesses that indefinable quality of authenticity. However, by continuing to use the site without changing settings, you are agreeing to our use of cookies.

The Complete Architecture of Balkrishna Doshi]. You are commenting using your Facebook account. In the recesses of the vaults of the upper floors, iron and concrete have been used with high insulation materials such as filling with brickwork.

  RYAN INTERNATIONAL SCHOOL FARIDABAD HOLIDAY HOMEWORK 2016

Cookies Yo must try some of our cookies.

Sangath, Ahmedabad – B. V. Doshi

Design concerns of climate temperature or humidity or sunlight. The Sangath complex was built on the periphery of AhmedabadDrive-in Road, also known as Karnavati or Amdavad, the largest city and capital of the state of Gujarat, India. Notify me of new posts via email.

sangath bv doshi case study

The building complex is built around a large courtyard terrace which is the main entrance. You are commenting using your Google account. The two units are facing the entrance courtyard feature a triple height and house on the ground floor architectural design office, a conference room, lounge and a service area.

sangath bv doshi case study

Where can I get the plan ,sections and elevations of Sangath? Rainwater is channeled through the vaults smooth, round and deposited in the troughs. We understand the quality of this translation is not excellent and we are working to replace these with high quality human translations.

Case Study On Sangath, Ahmadabad | Earth and Architecture

This site uses cookies. Thank You Pooja Reply. Kahn, Alvar Aalto and Antonio Gaudi. Some of the outer surfaces of the yard including arched ceilings are coated with irregular pieces of white tiles. Passing through the main entrance, the visitor down some stairs into a room covered by a dome and the option to climb a flight of stairs to sstudy height of three levels or go through a small stdy to the office of Doshi is presented and main drafting room.

In this part of the building the ceiling plane rises creating enclaves of multiple heights, complementing and releasing between them.

  ANNOTATED BIBLIOGRAPHY UFV

Case Study On Sangath, Ahmadabad

Email required Address never made public. Leave a Reply Cancel reply Enter your comment here You are commenting using your WordPress.

sangath bv doshi case study

Notify me of new comments via email. Doshi used this traditional technique not only to reduce the heat inside the building but also sagath an important element of the methodology in the use of waste material.

The decor is based on building materials, with the exhibition of prints formwork in concrete ceilings, contrasting with the soft and smooth concrete floor rust colored red. Even local labourers and passing peasants like to come and sit next to it, enjoying the low mounds of the vaults or the water-jars overgrown with creepers.

Air cooling is not achieved by mechanical technology, which in turn is expensive, but by strengthening traditional cooling devices, improved screens cold water through which air is sucked and returned to the interior spaces.

The interiors are characterized by their different shapes and light into different directions. You are commenting using your Facebook account. You are commenting using your Twitter account. The structural system doxhi based on poles and combined beams with reinforced concrete slabs. The facades are covered with tiles or cement and plaster.

Balkrishna Doshi Period of construction:

Author: admin